Eten
Door: Harrie
Blijf op de hoogte en volg Harrie
08 November 2025 | Laos, Luang Prabang
Hallo,
Gisteravond voortreffelijk gegeten bij restaurantDe 2 Zusters– en nog goedkoop ook.
Vanavond was het helaas slecht, aan de Mekong rivier in Luang Prabang.
Het eten wisselt erg van kwaliteit hier in Laos .De noedelsoep ’s ochtends is meestal goed. Dat zijn vaak gespecialiseerde zaakjes die alleen die soep maken.
Maar het avondeten kan heel wisselend zijn. Vanavond was het echt prutswerk: tofu rauw, de rijst koud, wat wortelschilfers met ui en rauwe boontjes erbij. Waar is de zorgzaamheid in het bereiden van eten, die ik bij eerdere bezoeken zo verrassend vond?
Ik moet zeggen dat Laos in alles een stuk minder is geworden.
De infrastructuur is zorgwekkend.
Hotels en guesthouses zijn vaak van onvoldoende kwaliteit.
En ook de mensen lijken onverschilliger.
Alles moet vooraf betaald worden, of het nu om het hotel, de was of vervoer gaat.
De toeristische dagactiviteiten zijn onder de maat. Aan de veiligheid van de toerist wordt totaal niet gedacht: geen helmen, veiligheidsgordels, zwemvesten. Krakkemikkige ladders bij grotten en uitzichten ,en geen leuningen.
In Thailand en Cambodja is dat veel beter verzorgd. Gisteren liep ik in een pikkedonkere grot waar geen enkele leuning was aangebracht, langs een ravijn van 50 meter diep. Ik zag het pas toen ik mijn telefoonlamp aanzette.
Kinderen van 10–12 jaar rijden hier op motoren van 125cc, als gekken over slechte wegen, zonder valhelm.
Het land heeft alles in huis voor een fijne vakantie: de natuur, de rust, de rivier, de kleine dorpjes, het tempo. Het is er allemaal. Maar ze zullen het heel anders moeten gaan aanpakken.
Uw reiziger
08 November 2025 - 17:38