Cambodja
Door: Harrie
Blijf op de hoogte en volg Harrie
08 Oktober 2025 | Cambodja, Phnom-Penh
Hallo
Ik ben hier nu voor de vijfde keerin Cambodja.Elke keer als ik vertrek denk ik: dit was de laatste keer.De tempelsvan Angkor Wat zijn een van de belangrijkste redenen dat ik terug ga .Wat moet hier ooit een machtig Khmer-volk hebben geleefd, een stad rond Angkor Wat met meer dan een miljoen inwoners. Iedereen zou deze plek eens moeten zien… maar één keer is genoeg, hoor. Na twee keer raak je eraan verslaafd. Dan ga je anders kijken, je begint een zoektocht.
Deze keer ga ik met een nieuw perspectief terug: hoe zal onze westerse beschaving er over1500 jaaruitzien? Zal er een nakomeling van mij door de Nederlandse woestijn lopen, of varen over een oceaan die ooit Nederland was?
Cambodja zelf leren kennen blijft ook een belangrijk doel. De Thai zijn trots, onafhankelijk, nooit bezet geweest door westerse mogendheden. De Cambodianen hebben de laatste eeuwen veel te verduren gehad: oorlog, genocide, hongersnood, rampen. En toch… het Khmer-volk blijft. Ze bestaan veel langer dan Thai, Japanners of Birmese volkeren. Hun wortels gaan terug naar India, en dat zie je terug in de tempels van Angkor Wat.
Ik land straks in Phnom Penh, op een nieuw vliegveld dat vorige week is geopend. Efficiency, organiseren, improviseren… nou ja, dat zijn niet de eerste en de beste eigenschappen van de Cambodjaan [e-1f605].
— Uw reiziger
08 Oktober 2025 - 13:32