Pizza
Door: Harrie
Blijf op de hoogte en volg Harrie
11 Oktober 2025 | Cambodja, Phnom-Penh
De school waarin duizenden mensen werden gemarteld en vermoord, en de Killing Fields waar Cambodjanen werden geëxecuteerd tijdens het Pol Pot-regime (1975–1979), zijn tegenwoordig de bekendste toeristische attracties van Phnom Penh. Tijdens het bewind van Pol Pot werden naar schatting twee miljoen Cambodjanen vermoord: intellectuelen, monniken, leraren en iedereen die als “tegenstander” werd gezien. Een hele laag in de bevolking werd vernietigd.
Maar daar was ik al twee keer op bezoek geweest.
Deze keer wilde ik de stad zelf ontdekken. Bijvoorbeeld die ene tempel die ik gisteren had overgeslagen. Bij de boeddhistische tempelWat Ounalomwerd er namelijk een begrafenisplechtigheid gehouden. Er hingen grote portretten van een overleden monnik aan de gevel.
Toen ik er vandaag langs liep was er niemand. De deur was dicht, maar mijn nieuwsgierigheid won het. Ik drukte de deurklink omlaag en de houten deur ging piepend open. Binnen was het aardedonker. Ik zette een stap naar binnen en ineens ging het licht aan.
Zes verbaasde monniken keken me stomverbaasd aan.
Ze waren betrapt door mij, eenfarang(buitenlander). Op de grond lagen drie dozen met verse pizza daarin .Die waren ze duidelijk níet aan Boeddha aan het offeren. Na een paar seconden stilte moest iedereen lachen, en even later kreeg ik een stuk pizza uit de New York Pizza-doos aangeboden.
Later bedacht ik ,ochtends lopen ze als bedelmonniken door de stad om eten te verzamelen… en blijkbaar ruilen ze dat in voor pizza. Het moet niet gekker worden. Maar eerlijk is eerlijk: het kwam mij goed uit, want op vrijdag eet ik altijd pizza.
Groeten,
Uw reiziger
11 Oktober 2025 - 16:46
Carolina:
Geweldig verhaal Harrie wat had ik daar graag bij geweest!!!dank voor het delen van al dat moois!!