Bouwen
Door: Harrie
Blijf op de hoogte en volg Harrie
14 Oktober 2025 | Cambodja, Phnom-Penh
Hallo,
Vanochtend rond 05.00 uur richtte Buddha al zijn vuurpijlen op mijn onderkomen. Onweer in Azië is andere koek.
Mijn bed werd zowat van de houten vloer gelicht.
Oktober valt hier nog in het regenseizoen (រដូវវស្សា).
Naast mijn slaapplaats wordt vanaf 07.00 uur hard gewerkt aan toeristische onderkomenson the beach.
Er wordt met stalen kokerprofielen een geraamte in elkaar gelast. Daartegen worden Knauf-gipsplaten en cementgebonden platen bevestigd. Het dak bestaat uit stalen profielplaten en de vloer is van hardhouten planken.
Een likje verf en de toerist kan er voor 20 dollar per dag in worden gezet.
Uitzicht op zee! Come see dolphin!
Gistermiddag was ik getuige van hoe de bouwmaterialen voor de huisjes per boot werden aangeleverd.
De boot voer zo ver mogelijk het strand op. Daarna kwamen er 35 dragers het water in, tot aan hun middel. Vanuit de boot werden de materialen aangereikt die de dragers – liefst droog – naar het strand moesten brengen.
Je snapt het al: met de gipsplaten ging dat natuurlijk hartstikke fout.
Eén voor één kwam de onderzijde in het water terecht. Ze maakten zich er niet druk om.
Ik wel. Ik ben ernaartoe gestapt en heb in mijn beste Khmeriaansgeprobeerd uit te leggen dat gipsplaten niet nat mogen worden.
Ze verstonden me niet.
“We come from Vietnam, sorry.”
Uw reiziger.