Toilet
Door: Harrie
Blijf op de hoogte en volg Harrie
16 Oktober 2025 | Cambodja, Phnom-Penh
Hallo,
Bernard Arnault is de rijkste man ter wereld. Hij is eigenaar van het merk Louis Vuitton, bekend van damestassen en nog veel meer luxe artikelen. Het valt me op dat veel Cambodjaanse vrouwen met zo’n tasje rondlopen. Zo’n handtas kost toch gauw €1.600–3.500. Hier lijken ze echter voor 5 dollar in de winkel te liggen en gaan ze als zoete broodjes over de toonbank. Tja, ook hier zijn illusies te koop.
Ik heb nu een onderkomen bij Vichea, dat is de naam van een stevige Khmer-man. Vanochtend was hij en zijn zoons aan het graven; het bleek dat hij de riolering aan het opgraven was. Hij zweette als een rund. Zijn dochter vertelde me dat de riolering weer verstopt was, omdat de falangs in het hostel wc-papier in de pot gooiden, ondanks dat er een melding naast de wc hangt dat dit verboden is.
Overal in Azië is de rioleringsbuis ongeveer 85 mm. De spullen die de falangs erin deponeren, in combinatie met wc-papier, verstoppen het systeem. Nu maak ik me er ook schuldig aan: je kunt gebruikt wc-papier niet altijd in het mandje mikken.
Vichea had het zwaar, mopperde wat in het Khmers en ging verder met het vieze karwei. Ik voelde me schuldig. Mijn buikloop van de afgelopen dagen, veroorzaakt door verkeerd voedsel, en resulteerde in veel wc-papiergebruik.
“Good luck,” zei ik tegen de arme man en ging er snel vandoor.
Uw reiziger
16 Oktober 2025 - 01:59
Harrie Spijkers:
Harrie hoe gaat het?
16 Oktober 2025 - 12:27
Ted:
Tja, je maakt wat mee in het verre Cambodja. Veel plezier nog en doe voorzichtig. (hou nog wat energie over om te gaan vissen . . . .)