Laos in
Door: Harrie
Blijf op de hoogte en volg Harrie
04 November 2025 | Laos, Vientiane
Hallo,
Goedemorgen. Na wat tegenslagen kon er vanmorgen ook nog wel één bij.
Het hotel was overboekt, en ik werd letterlijk op straat gezet. Geen excuus, geen alternatief, niets van dat alles. Nu had ik mij ook niet onbetuigd gelaten — dat was natuurlijk niet goed — maar dit had ik nog nooit meegemaakt.
Ik ben in Vientiane, Laos, waar sinds mijn laatste bezoek veel is geïnvesteerd.
Het is een lelijke plaats, met mensen van allerlei rassen.
Eigenlijk een beetje als het centrum van Amsterdam, maar dan onheilspellender.
Hier lopen veel Indiërs, Bengalen en Chinezen rond.
Ik weet niet goed wat ik ervan moet denken. Daarnaast zie je overal grote hotels en gebouwen die worden neergezet voor slechts 7,5 miljoen Laotianen.
Er is zelfs een hogesnelheidstrein — betaald met Chinees kapitaal.
Een ander opmerkelijk fenomeen: dit is een echtToyota-land.
Ik denk erover om de Japanners voor te stellen de boel gewoon over te nemen, en het landToyotalaos Te noemen.
Alle gekheid op een stokje: ook hier bewijzen de Japanners weer dat Toyota de beste auto ter wereld maakt.
Ik lees dat Rijkswaterstaat zijn Toyota HiLux-vloot (200 stuks, 150 miljoen) gaat inruilen voor Ford Rangers. Het moet niet gekker worden.
Eerst dat gedonder met de Fyra-hogesnelheidstreinen — verlies van een miljard — en nu dit weer.
En dan nog het gebrek aan kandidaten voor de windmolenparken (vermogen voor 1,2 miljoen huishoudens).
Yesilgöz dan, die een dansje maakt omdat ze denkt de verkiezingen te hebben gewonnen, terwijl ze in feite de grootste verliezer van de afgelopen jaren is (-35%).
Wanneer ik hier langs de pagodes loop, krijg ik de indruk dat het boeddhisme sterk terugloopt.
Veel pagodes zijn gesloten. De tempels die wél open zijn, tonen weinig activiteit: geen diensten, geen onderhoud, rommel overal.
De monniken die ik zie, zijn druk bezig met hun mobieltjes — waarschijnlijk in contact met Boeddha om te vragen hoe het verder moet.
Tja, denk ik dan: hoe moet het in Nederland verder?
Apeldoorn even bellen?
Uw reiziger
04 November 2025 - 14:54
Jan:
Ik denk dat Harry gelijk heeft over Toyota. Ik mis nog een stukje waar hij geslapen heeft na de hotel uitzetting ?